Geluidsoverlast

Burengeluiden kunnen erg storend zijn: houd daarom altijd rekening met de buren.

Zorg ervoor dat het geluid in huis binnen redelijke grenzen blijft. Dat is voor uzelf en ook voor uw buren prettiger! Mocht u last hebben van geluid van uw buren, probeer dan met ze te praten. Vaak realiseren mensen zich niet wat de buren kunnen horen. Lukt praten niet, schakel dan een bemiddelaar in: bijvoorbeeld buurtbemiddeling.

Tips om overlast te voorkomen

• Harde muziek staat nummer 1 op de lijst van geluidsoverlast. Plaats boxen of televisie niet tegen een scheidingsmuur en zet boxen eventueel op een stukje schuimrubber. Zet uw bastonen minder laag! Wilt u de muziek echt hard? Dan is een koptelefoon de oplossing. Denk ook aan de geluidsinstallaties van uw kinderen.
  • In de zomer wordt meer buiten geleefd en staan de deuren en ramen vaker open. Bedenk dat u daarmee goed hoorbaar bent voor uw buren en dat geluid ver doorklinkt.
  • Laat buren niet verplicht meegenieten als u oefent op uw muziekinstrument. Maak afspraken over het tijdstip dat u oefent. Geluiddempers of isolatie kunnen een deel van de overlast wegnemen.
  • Overleg even met de buren als u lawaaierige klusjes heeft.
  • Zet de wasmachine niet ’s avonds laat of ’s nachts aan. Wilt u van het voordelige stroomtarief profiteren, was dan vooral in het weekend. Zet een wasmachine niet tegen een scheidingsmuur.
  • Heeft u harde vloerbedekking, bevestig dan viltjes onder stoel- en tafelpoten, laat kinderen op een speelkleed spelen en draag sloffen in huis.
  • Denk er aan dat deuren dichtslaan flink doordreunt in een huis. Doe deuren dus rustig dicht.
  • Meld een feestje vooraf bij de buren of nodig ze uit. Laat gasten binnen afscheid nemen en niet buiten voor de deur.
  • Afval en zwerfvuil: zet vuil alleen buiten als het diezelfde dag wordt opgehaald, eventueel de avond van te voren, maar wel na zonsondergang. Gooi geen rommel op straat.
  • Hondengeblaf en hondenpoep zorgen voor veel overlast. Laat daarom een hond niet langdurig alleen thuis en/of volg een opvoedingscursus. Vraag eens naar het anti-blaf-collier bij de dierenwinkel. Laat de hond zijn behoefte doen in de goot of op daarvoor bestemde plekken. Houd de hond ook aan de lijn.
  • Ook voor andere huisdieren, zoals katten, vogels en andere kleine huisdieren geldt dat uw buren daarvan geen overlast mogen ondervinden.
  • Denk aan de windrichting als u de barbecue neerzet en aandoet.
  • Balkon: gooi geen afval, etensresten of afvalwater naar beneden. Hang de was zo op dat de onderburen er geen last van hebben. Heeft u plantenbakken, hang deze dan aan de binnenzijde van uw balkon.
  • Waarschuw de ouders als de kinderen lawaai maken of te baldadig zijn.
Loesje geluidsoverlast